Waar is het Aircrew Training Center gevestigd?

ATC vliegschool is gevestigd in Nijverdal aan de Jan van Galenlaan 14. Nijverdal ligt in het Oost Nederland, vanaf de A1 gezien aan de andere kant van de Holterberg - Sallandse Heuvelrug. De informatiegesprekken en informatiebijeenkomsten worden gegeven in Nijverdal en Holten. De ATC selectie wordt in Nederland afgenomen. De ATC vliegtraining wordt hoofdzakelijk in Duitsland gegeven bij Lufthansa - European Flight Academy in Frankfurt, Rostock-Laage, Bremen en in Florida, USA. De ATC vliegopleiding wordt met een Familiarisatie training in Holten en op locatie rond Schiphol afgerond.

 

Kan ik elk moment met de selectie en de ATC vliegopleiding beginnen?

De selectie kan elk moment gestart worden. Een selectieprocedure is behoorlijk intensief daarom adviseren wij deze goed in te plannen met school, studie en/of examen. De ATC vliegopleiding is gebonden aan een startdatum. In 2018 begint de nieuwe klas 26 februari 2018.

 

Als ik wordt afgewezen tijdens de selectieprocedure, mag ik deze dan nog een keer proberen?

De selectie bij de ATC vliegschool is eenmalig. Omdat tijdens de selectieprocedure gekeken wordt naar al je talenten en capaciteiten adviseren we niet te jong met een selectie te starten. Wij adviseren een minimale leeftijd van 17 jaar voor een selectieprocedure. 

  

Is een financiering van de ATC opleidingskosten mogelijk zonder een borgstelling?

Het Aircrew Training Center heeft een financieringsarrangement bij de Knab Bank, onderdeel van de AEGON Bank. Een financiering voor de ATC opleidingskosten is zonder een borgstelling van ouders en vanaf september 2017 voor ATC piloten beschikbaar. Omdat investeerders meegaan in het financieringsconstruct wordt een eigen bijdrage van 20.000,- EURO gevraagd. In de financiering zijn opgenomen de opleidingskosten voor de ATC vliegopleiding, kosten voor een garantiefonds en rentebetalingen tijdens de vliegopleiding.

 

Hoe lang bestaat de samenwerking tussen Aircrew Training Center en Lufthansa Aviation Training Pilot Academy?

Sinds juni 2013 heeft ATC vliegschool een samenwerking met Lufthansa Aviation Training Pilot Academy. In januari 2017 zijn alle Engelstalige trainingsorganisaties van Lufthansa en Swiss samengevoegd in de European Flight Academy. Met de aanschaf van nieuwe lesvliegtuigen en simulatoren wordt vliegtraining nog efficiënter gegeven en is bewerkstelligd dat vliegtraining op alle locaties consequent kwalitatief hoog is gestandaardiseerd. ATC piloten beginnen de integrated vliegopleiding in Frankfurt en mogelijk vanaf 2018 in Bremen. 

 

De ATC vliegopleiding wordt in het Engels gegeven, ook de Familiarization Course?

De Familiarization Course wordt in Holten of op locatie in Nederland en veelal in het Nederlands gegeven. De ATC instructeurs en examinatoren hebben allemaal een luchtvaart achtergrond en werken actief als gezagvoerder of instructeur bij de luchtvaartmaatschappij in Nederland. Met de Familarization Course wordt je voorbereid op een Europees assessment en zullen sommige items in het Engels gegeven worden.

 

De visie van het Aircrew Training Center is dat juniore piloten een brede basis moeten hebben met zoveel mogelijk vliegervaring?

De ATC vliegschool is in 2009 opgericht, net toen de crises in de luchtvaart begon en de luchtvaartmaatschappijen geen juniore piloten aannamen. Onze visie is dat een juniore piloot marketable moet zijn en mogelijk ervaring moet kunnen opdoen met minimaal 500 vlieguren binnen een luchtvaart environment als co-piloot. Vanaf het begin heeft ATC vliegschool de mogelijkheid gehad ATC piloten een eerste baan aan te bieden bij een luchtvaartmaatschappij, een Cadet Program. De selectie voor de ATC vliegschool was inclusief een interview bij een luchtvaartmaatschappij te Basel, Zwitserland met een baangarantie op naam de student piloot. De TR training was een laatste fase van de ATC vliegopleiding aansluitend kreeg de ATC piloot een contract voor één jaar in dienst van een luchtvaartmaatschappij, inclusief een maandsalaris en per diem. De gehele ATC vliegopleiding met een selfsponsored TR training en de eerste baan als co-piloot in dienst van een luchtvaartmaatschappij werd tot 2016 aangeboden voor 125.000,- EURO.

Sinds 2017 is te merken dat de vraag naar afgestudeerde piloten toeneemt en de aanname condities bij de luchtvaartmaatschappijen verbeteren. De laatste maanden is te zien dat bijvoorbeeld een type bevoegdheid met een bond clausule wordt aangeboden. Beter is ook eerst de baan bij een luchtvaartmaatschappij te bemachtigen alvorens te starten met een TR training. De faciliteiten van Lufthansa Aviation Training is enorm, ATC piloten worden middels een Jet Simulator Training heel goed voorbereid op een type bevoegdheidtraining voor een luchtvaartmaatschappij. Alle Engelstalige trainingsorganisaties van Lufthansa en Swiss zijn per 1 januari 2017 samengevoegd in de European Flight Academy. Dientengevolge richt ATC vliegschool zich vanaf januari 2017 volledig op de ATC vliegopleiding, de samenwerking met Lufthansa - European Flight Academy, Recruitment Support en de Familiarization Course.

Met een Familiarization Course wordt de ATC vliegopleiding in Nederland afgerond. De training gaat in op de operationele kant van het vliegen bij een luchtvaartmaatschappij. In deze fase wordt ook met de studentpiloot de mogelijkheden binnen Europa en de Lufthansa Group besproken om reden dat ATC piloten voldoen aan de Lufthansa standaards. De studentpiloot geeft uiteindelijk toestemming om de schoolresultaten te delen met een luchtvaartmaatschappij.

Het Aircrew Training Center biedt een EASA-FCL CPL intergrated vliegopleiding aan, inclusief een Jet Simulator Training en een Familiarization Course voor 90.000,- EURO.

Informatie over vliegscholen in Nederland, het brevet voor een beroepspiloot en de baan in de cockpit is te lezen op: www.pilootwordenjouwtoekomst.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Aircrew Training Center

Opleiding tot verkeersvlieger